Isolatie van de spouwmuur verdien je terug

Standard

Isolatie van een spouwmuur levert veel op. Behalve een besparing op de energiekosten, heb je ook minder last van vocht en tocht, dus het wooncomfort stijgt ook nog eens.

Wat is het?

Bij isolatie van een spouwmuur is het natuurlijk van belang om te weten of de spouwmuur wel geïsoleerd kan worden. Bij huizen die gebouwd zijn tussen 1930 en 1975 is die kans vrij groot. Een spouwmuur is niets anders dan een dubbel buitenmuur. Door de ruimte tussen de twee muren op te vullen met isolatiemateriaal houd je kou buiten en de warmte binnen.

Soort materiaal

Er zijn diverse materialen waar je uit kunt kiezen bij de isolatie van een spouwmuur, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Je zou kunnen kiezen voor wol. Het voordeel van steenwol is, dat het beter geluiden dempt, maar glaswol is weer beter bestand tegen vocht. Huizen worden ook wel met PUR (bouwschuim) geïsoleerd. PUR geeft een hoger rendement, maar is ook duurder in aanschaf. Ten slotte maken bedrijven ook gebruik van piepschuim korreltjes. De voordelen hiervan zijn, dat ze een zeer hoge rendementswaarde hebben en goed bestand zijn tegen vocht.

Hoe werkt het

De isolatie van spouwmuur begint met een endoscopisch onderzoek. Met een flexibele camera wordt in de spouw gekeken en onderzocht of er bijvoorbeeld geen bouwmateriaal in achter is gebleven. Ook wordt er gekeken voor welk materiaal de spouw het meest geschikt is. Daarna wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Hiertoe boort men op vaste afstanden kleine vulgaatjes in de buitenmuur. Men werkt altijd van buitenaf.

Wat levert het op?

Zodra de spouwmuur geïsoleerd is, levert dit een besparing op van gemiddeld 30 procent op de energierekening. In de meeste gevallen betekent dit, dat de kosten in drie tot vijf jaar zijn terugverdiend. Om de terugverdientijd in te korten is het mogelijk om subsidie aan te vragen, dit verschilt echter per gemeente.